Paella är en traditionell spansk rätt som ursprungligen kommer från Valencia, Spanien. Det är en populär rätt vid fester och sammankomster och är ofta tillagad i en stor, platt panna över öppen eld eller på spisen. Det finns många olika varianter av paella, men vanliga ingredienser inkluderar ris, grönsaker, skaldjur och kött. Saffran, paprika och andra kryddor används ofta för att smaksätta rätten. Paella serveras ofta med en sås gjord på vitlök och majonnäs, kallad aioli.
Recept på klassisk spansk paella
Ingredienser:
- 2 msk olja
- 1 stor lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd paprika, hackad
- 1 pound kyckling, i bitstora bitar
- 8 ounces chorizo, skivad
- 2 cups kortkornigt ris
- 4 cups hönsbuljong
- 1 tsk safranstrådar
- 1 tsk paprikapulver
- Salt och peppar, efter smak
- 1 pound räkor, skalade och rensade
- 1/2 pound musslor, skrubbade och avbearded
- 1/2 pound blåmusslor, skrubbade
- 1/2 cup frysta ärtor
- Citronklyftor, till servering
Instruktioner:
- Värm olja i en stor paellapanna eller en stor, djup stekpanna över medium värme. Lägg i lök, vitlök och paprika och fräs tills grönsakerna är mjuka, cirka 5 minuter.
- Lägg i kycklingen och chorizon i pannan och fräs tills kycklingen är genomstekt, cirka 5 minuter.
- Rör i riset, hönsbuljongen, safran, paprika, salt och peppar. Låt blandningen koka upp, sänk sedan värmen till låg och låt sjuda, täckt, i 20 minuter.
- Lägg i räkor, musslor, blåmusslor och ärtor i pannan. Täck och låt koka i ytterligare 5 minuter, eller tills fisken är klar och riset är mjukt.
- Servera paellan varm, garnerad med citronklyftor.
- Smaklig måltid!
LÄS OCKSÅ: Så gör du äkta aioli
Leave a Reply